De rivier geeft een geruststellend gevoel

 

In het winterlandschap ligt Landgoed Poelwijk er verstild bij. De natuur is er in rust. De vele verschillende hoekjes, de fraaie poorttoren en het woonhuis tonen het Landgoed in de schoonheid van dit seizoen. “We maker er een eigen paradijsje van”, aldus eigenaar Koen Meijaard.

Carla Linssen en Koen Meijaard kochten het landgoed in 1981. Dat zij hier terecht kwamen is niet heel verwonderlijk. Koen: “Wij wilden graag vrij wonen en zijn allebei opgegroeid langs de rivier. Carla in Nijmegen en ik in Arnhem. Met een ander stel, deden we een bod op het huis. Dat lukte. We waren van plan om hier vijf jaar te blijven. Het andere stel zag het na een paar jaar niet meer zitten en vertrok. Wij zijn wel gebleven en inmiddels wonen we 36 jaar op deze mooie plek.”

Genieten

Landgoed Poelwijk ligt achter de Waaldijk in Gendt. Het landgoed beslaat 3 ha met daarop de 15de eeuwse poorttoren (in eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen), een woonhuis en een bijgebouw. In het bijgebouw is een gastenverblijf en een tandartsenpraktijk. Koen: ”Veel van onze gasten komen uit het westen. Zij zijn vaak erg onder de indruk van de mooie omgeving. Het leuke is, dat ik mij meer in dit gebied heb verdiept, doordat zij veel vragen stellen. Het gastenverblijf gebruiken we soms ook voor huizenruil. Dan gaan we zelf bijvoorbeeld naar de kust en komen de anderen in ons gastenverblijf.” Na hun intrek op het landgoed, werden Carla en Koen al snel met de rivier geconfronteerd. “Als het hoog water is, staat er veel kwelwater op het landgoed. En als het dan vriest, wordt het een grote ijsbaan. Voor de begroeiing is dat gelukkig al een paar jaar niet meer gebeurd.” Koen vindt de Waal een fantastische rivier. “De rivier geeft energie. Door de golven en de boten is er altijd beweging. Tegelijkertijd geeft het een geruststellend gevoel, vanwege de ruimte die er is.”

Biologisch dynamisch

Naast individuele gasten, komen ook groepen op het landgoed. Zij zijn geïnteresseerd in de tuinen, de gebouwen of de vele verschillende bomen op het landgoed. De Nederlandse Tuinen Stichting heeft in Nederland 300 tuinen geselecteerd die interessant zijn qua omgeving, beplanting of vanuit cultuurhistorisch oogpunt. De Poelwijk is er een van. De vele bomen zijn eigenhandig door Koen geplant. “Het was een weiland toen wij hier kwamen. Dat wilden we graag anders. Ik vind het leuk dat het zoveel verschillende soorten zijn. We spuiten niet en doen alles biologisch dynamisch. Zo maken we er een eigen paradijsje van, waar anderen van kunnen meegenieten.”

Struinen

Koen is inmiddels gepensioneerd en besteedt naast zijn werk op het landgoed ook tijd aan de Stichting Uiterwaarde. “Ik ben controleur voor de struinroute Doornenburg-Slijk Ewijk (ten noorden van de Waal) en voor Ewijk-Millingen (ten zuiden van de Waal). Op dit moment zijn wij bezig met het laatste stukje. Op de route kom ik helaas ook zwerfafval tegen. Dat is vervelend. Gelukkig zijn er ook mensen die het oprapen en dat heeft effect. Bij ons strandje is het zwerfafval bijvoorbeeld echt minder geworden, sinds Carla het meteen opruimt. Als het schoon is, nodigt het minder snel uit om iets achter te laten.”

 

 

 

Advertentie