Centraal punt voor wandelaars, fietsers en bewoners van Neerijnen

 

Het Stroomhuis in Neerijnen is een prachtig startpunt voor een mooie dag in de natuur. De vele wandelaars en fietsers weten het dan ook goed te vinden. Ook voor de bewoners van het dorp is Het Stroomhuis een centraal punt. “Hier wordt het dorpsfeest gevierd”.

Uitbater Brenda van Geresteyn is enthousiast over het Stroomhuis. Het markante pand is een voormalig schakelstation van de Nuon en eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen. Brenda: “Het Stroomhuis ligt in een prachtig stil gebied. Het is rustig, groen en pittoresk en daarmee heel aantrekkelijk voor wandelaars en fietsers. Van april t/m oktober is het bij ons hoogseizoen, met de zondag als drukste dag. We zien dan veel wandelaars en fietsers die het Stroomhuis als start- en eindpunt nemen voor een mooie tocht. Zij beginnen met een kop koffie en iets lekkers en eindigen met bijvoorbeeld een wijntje en een portie bitterballen.”

Het Stroomhuis

Exposities, concerten en lezingen

Het Stroomhuis biedt een kleine kaart, je kunt er koffie drinken, lunchen en borrelen. De locatie is tot 18.00 uur open, op individuele basis eten kan er niet. Voor groepen biedt het Stroomhuis wel de mogelijkheid om te dineren, wat kan variëren van een stamppotbuffet tot een luxe etentje. Boven is een aparte ruimte, waar groepen graag gebruik van maken voor bijvoorbeeld vergaderingen, workshops en lezingen. Brenda: “In Neerijnen is verder eigenlijk niets. Vandaar dat bewoners ons zien als de kern van het dorp. Wij hebben hier allerlei folders liggen en één keer per jaar wordt hier het dorpsfeest gevierd.” Het pand biedt ook ruimte aan Stichting Het Stroomhuis. Zij organiseren onder andere exposities, lezingen, filmavonden en concerten. Brenda: “De combinatie die we bieden is erg leuk en ook nodig om het draaiende te houden. Groepen kunnen bijvoorbeeld voorafgaand aan de vergadering komen eten en bezoekers van een concert of een lezing kunnen we een drankje aanbieden.”

Vroege vogels

Het Stroomhuis ligt ongeveer 500 meter van de Waal. Gasten gaan dan ook vaak de uiterwaarden in. Brenda: “Wandelaars kunnen vanaf hier langs Huis Neerijnen, Kasteel Waardenburg, molen Waardenburg en naar de Waal. Het ligt allemaal op loopafstand.” Voor de vroege vogels organiseert de Stichting een ‘Vroege vogel excursie’. Onder leiding van een gids vertrekt de groep om 5.00 uur bij het Stroomhuis en na afloop staat er een ontbijtje klaar. Over zwerfafval op de routes hoort Brenda eigenlijk niemand klagen. “Als er iets ligt, rapen de mensen uit Neerijnen dat op. Dat wordt niet georganiseerd, de mensen doen dat uit zichzelf. Het is een hechte gemeenschap waar dat gewoon gedaan wordt.”

 

 

Advertentie