Onder aan de Waaldijk in Herwijnen ligt de prachtige camping de Zwaan, van Pim en Anja van der Meijden. Er zijn geen voorzieningen, zoals horeca of een zwembad. En dat is nu juist waar de gasten zo van genieten: rust en een mooi uitzicht over de Waal, waar de vrachtschepen en de cruiseboten langzaam voorbij trekken.
Toen Pim en Anja van der Meijden 27 jaar geleden het huis aan de Waaldijk in Herwijnen kochten waren ze helemaal niet van plan om de verouderde camping voort te zetten. Daar dachten de stamgasten van destijds echter anders over. Anja: “Wij waren druk met het bouwen van ons huis en hadden helemaal geen belangstelling voor de camping. Er was ook niks, geen stroom en geen sanitair. De gasten bleven echter vragen of ze terug mochten komen. Toen hebben we er maar een toiletunit neergezet. Het werd steeds drukker en gaandeweg hebben we de camping steeds mooier gemaakt. Op een gegeven moment heb ik mijn baan maar opgezegd.”
‘Ik ben weer thuis’
De camping telt 25 plaatsen, direct aan de Waal. In het seizoen dat van april tot oktober loopt, zijn de plekken goed bezet. Anja: “We adverteren niet, maar de mensen weten ons goed te vinden. Dat gaat vooral via mond-tot-mond reclame. Een deel van onze gasten komt ieder jaar terug. Zij komen om te vissen, te wandelen en te fietsen. Ik geniet er erg van als zij het naar hun zin hebben. Sommigen zeggen bij aankomst ‘hè, ik ben weer thuis’. Dat is toch fantastisch?”
Vissen op de krib
“In het kader van Ruimte voor de rivier zijn een paar jaar geleden de kribben in de Waal verlaagd”, vertelt Anja. “De krib bij onze camping is op ons verzoek bestraat. Voor de vissers is dat geweldig, ze kunnen er zelfs met een scootmobiel op. Nu zijn er weer plannen om de dijk te versterken. Men spreekt van een ophoging van 90 cm. Dat geeft onrust, omdat we nog niet precies weten wat er gaat gebeuren en of dit gevolgen heeft voor onze camping.”
Zandzakken leggen
“We zijn het gewend om te leven met het water. De stroomkasten staan op palen en in de winter halen we ze eraf. Het is een paar keer voorgekomen dat we tijdens het seizoen hoog water hadden. Dan gaan eerst de voortenten eraf en als het water nog verder stijgt, moeten de caravans van het terrein. We hebben regelmatig samen met de gasten zandzakken gelegd. Voor hen is dat heel bijzonder, maar wij zijn het gewend. Mijn vader hield vroeger een schriftje bij, waarin hij iedere dag de waterstanden noteerde. Als het water naar een kritische hoogte steeg, kwamen de bewoners naar de dijk en werd er veel gepraat. Zodra het water begon te zakken, was het weer voorbij.”
Schoon
“Als het hoog water is geweest, zie je veel troep. Vooral flessen en plastic. Samen met mijn dochter ga ik dan het weiland door om het op te ruimen. Ik zie ook dat de Waaljutters actief zijn. De verenigingen helpen daar aan mee. Dat is erg fijn. Het is belangrijk dat we het samen schoon houden.”