Snoekbaars uit de Rijn bij ons op het menu

Het is nog rustig als ik aanklop bij Restaurant de Swaenebloem in Tolkamer. Een mooie gelegenheid om een kop koffie te drinken met Fons Seising, de eigenaar van dit mooie stekje aan de Rijn. Voor hem is de dag al lang begonnen. “We zitten in het wildseizoen”.

Restaurant de Swaenebloem is omgeven door water. Met aan de ene kant de Bijland en aan de andere kant de Rijn, is er voor de gasten altijd iets te beleven. Maar liefst 500 boten trekken er per dag voorbij. Fons en zijn vrouw voelen zich erg verbonden met de omgeving. Zij zijn hier geboren en getogen en sinds 22 jaar beheren ze de Swaenebloem. Gasten eten er graag a la carte en menig gezelschap viert er een feestje. De 20 camperplaatsen die enkele jaren geleden zijn aangelegd, trekken weer een heel ander publiek. Bezoekers uit heel Europa weten de Swaenebloem te vinden.

Gerookte paling

“De contacten met de gasten vind ik erg leuk en ik kook heel graag”, vertelt Fons. “Zelf paling roken, een speenvarken aan het spit of wild slachten, daar geniet ik van. Ik probeer dan alles van het dier te gebruiken en niks weg te gooien. En we koken volgens het seizoen, nu hebben we weer een heerlijke kaart met wildgerechten.”

Tuin werd camperplek

“Jarenlang hebben we naast het restaurant een prachtige tuin gehad, waar zeldzame planten groeiden’, vervolgt Fons. ‘Daar genoten we erg van, maar in de periode van de crisis hebben we de tuin op moeten geven. Nu zijn het 20 camperplaatsen. Financieel was het nodig en het doet mij deugd dat mensen nu ook hier weer van genieten. Als ik dat teruglees in de recensies dan geeft dat een goed gevoel. Campergasten maken veel gebruik van speciale apps waarin alle camperplekken genoemd staan en ze horen het van elkaar. Het leuke is dat je daardoor gasten uit heel Europa krijgt.”

Zwerfafval

“Ons terrein beslaat 7.000 m2 en daar spoelt wel wat aan. Vooral als het water zakt, zie je veel plastic, glas en hout liggen. We houden onze eigen grond natuurlijk schoon en ik zie dat de Rijnjutters op andere plekken actief zijn. Dat waarderen we zeer.”

Schoner

“Het water in de Rijn is de laatste jaren schoner geworden, waardoor we weer snoekbaars kunnen eten uit de rivier. Rechtstreeks uit het water bij ons op het menu. Dat is toch mooi? In het midden is de rivier schoon, maar tussen de kribben helaas niet. Ik zou het fijn vinden als die stukken ook schoongemaakt zouden worden, zodat de paling misschien weer een kans krijgt. Een mooi streekproduct is bovendien goed voor de werkgelegenheid.”

Volgende generatie

Fons en Antoinette hebben twee dochters. Of één van hen het bedrijf overneemt, is onzeker. “Met de fusie van Rijnwaarden en Zevenaar krijgen we een prachtige gemeente met mooi recreatiegebieden. Ook het bestemmingsplan biedt mogelijkheden op deze plek. Toeristisch gezien zijn er dus volop mogelijkheden. Maar of mijn dochters hier verder willen, laat ik aan hen over. Zover is het ook nog niet. Ik hoop dat ik nog lang gezond blijf en nog vaak voor mijn gasten mag koken.”

www.deswaenbloem.com

 

 

 

 

Advertentie