Aandacht is het sleutelwoord bij Moeke Mooren

De kracht van Moeke Mooren is de persoonlijke aandacht in combinatie met een groot en gevarieerd aanbod. De gasten komen van heinde en ver om te eten, te drinken, te slapen, te vergaderen en zich te vermaken. In de zomerseizoen is het topdrukte. In de winterperiode is het tijd voor bezinning en het maken van nieuwe plannen.

De vader van Joep van Gruijthuijsen begon het bedrijf in 1989. Hij vernoemde het bedrijf naar Hanneke Mooren-Hol, beter bekend als ‘Moeke Mooren’ (zie kader). Joep is opgegroeid in het bedrijf, wat niet betekent dat hij direct klaar stond om het bedrijf over te nemen. Die keuze maakte hij pas later. Inmiddels is het familiebedrijf naast Moeke Mooren uitgebreid met logement De Stoep, Camping Molenstrand, Passagiersschip De Sluier en restaurant de Korenmolen. Kortom: voor iedereen heeft het bedrijf wel iets te bieden. Op de vraag of Joep nog wensen heeft, antwoordt hij: “We willen graag nog uitbreiden met Wellness. Daarvoor hebben we ook al een boerderij gekocht. Het plan is er, maar het moet nog gerealiseerd worden.”

Moeke Mooren ligt direct aan waterplas de Gouden Ham. Met de Maas iets verderop, is het gebied een aantrekkelijk voor fietsers, wandelaars en watersporters. In de zomer strijken zij graag neer op het terras van Moeke Mooren, dat plaats biedt aan 270 mensen. Joep: “Vanaf het terras kun je heerlijk genieten van het landschap en het water.” Voor Joep is het water niet alleen van belang voor zijn gasten. Hij geniet er zelf ook van. “Ik vind het heerlijk om in de zomer te fietsen en met het pontje naar de overkant te gaan. Ook varen en waterskiën doe ik graag. Hoewel ik het natuurlijk druk heb in het hoogseizoen, maak ik daar graag tijd voor.” De vele bezoekers laten helaas soms ook zwerfafval achter. Joep: “Op de dijk of op de struinroute ligt wel eens afval. Als ik dat van de gasten hoor, neem ik contact op met de beheerder van het gebied en dan wordt het opgeruimd. In het voorjaar zijn hier de Maas & Waal schoonmaakdagen. Dan gaan groepen aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Dat is erg fijn. Met elkaar moeten we de omgeving mooi houden zodat we er allemaal van kunnen blijven genieten.”

Wie was Moeke Mooren?

Hanneke Mooren-Hol, ofwel Moeke Mooren, werd op 23 februari 1858 geboren in het plaatsje Alphen in het Land van Maas en Waal. Aan het eind van de jaren tachtig leerde ze Toon Mooren kennen. Het paar huwde en betrok het pand Blauwe Sluis 6, het toenmalige café annex boerderij ‘Het Veerhuis‘ aan de Oude Maas.

Moeke Mooren leidde een zwaar en arbeidzaam leven. Niet alleen was ze moeder van een gezin met drie kinderen, de stuwende kracht achter de boerderij en het café, ze was ook nog de ‘veervrouw’ van het bijbehorende voetveer.

Vele malen per dag zette ze, weer of geen weer, mensen de Maas over, daarbij steeds zelf aan de riemen gezeten. Tegelijkertijd hield ze een toeziend oog op de scheepvaart.

Na haar dood in 1918 zetten haar kinderen Derk, Toos en Grada het voetveer voort, tot de Oude Maas aan het eind van de jaren dertig gedempt werd. Grada en haar man Piet Sengers wisten Het Veerhuis nog tot 1951 in stand te houden. Ongeveer op diezelfde plek, daar waar de Oude Maas langs haar winterdijk schuurde, verrees in 1989 het horecabedrijf, dat door zijn naam de herinnering aan Moeke Mooren doet voortleven. Bron: www.moekemooren.nl

 

Advertentie