Kinderen komen zelf niet snel langs de waterkant

“Tijdens het jutten vonden we botjes en duidelijk herkenbare dode dieren. Dan zeiden we tegen de kinderen: Dat zou er kunnen gebeuren als dieren plastic eten. Dat maakte wel indruk. Het was ook leuk om langs de waterkant te komen. Kinderen komen daar uit zichzelf niet zo snel”.

Jong Heerewaarden is volgens Sabrina van Rhijn een actieve vereniging, die jaarlijks drie evenementen organiseert voor de jeugd in het dorp. “In het voorjaar gaan we paaseieren zoeken, later hebben we de Wandel Driedaagse en in oktober sluiten we af met Halloween. Bij de Wandel Driedaagse doen er rond de honderd kinderen mee.

Met hulp van de gemeente richtten Sabrina van Rhijn, Simone van Rhijn en nog drie jeugdige dorpsgenoten elf jaar geleden de vereniging op. Want buiten voetbal en tennis was er in het dorpje tussen de dijken van Maas en Waal voor de jeugd niets te doen. “Toen wij ouder werden zochten we ons vertier in Den Bosch”, vertelt Sabrina. “Nu organiseren we op onze beurt activiteiten. Opvallend is dat er veel kinderen van 4 en 5 jaar zijn dit jaar”.

“Via Facebook werden we gewezen op Waaljutters. Iemand schreef: is dat niet iets voor jullie? Het leek ons een leuke extra activiteit voor de kinderen en we konden het geld goed gebruiken. Om deelnemers te werven, maakten we een poster die we verspreidden bij inwoners en ook ophingen in het dorpshuis, de cafetaria en bij de voetbalclub. Toen we dat voor elkaar hadden, zijn we langs ons tracé gefietst om te zien waar we zouden gaan lopen. Zo’n verkenning vooraf is heel handig. Uiteindelijk zijn we in drie groepjes met kinderen en volwassenen aan de slag gegaan langs de Maas. In onze groep zaten ook leden van carnavalsvereniging de Maasmeerminnen, zoals mijn moeder”.

Jong Heerewaarden apr16 2

De activiteiten van Jong Heerewaarden zijn belangrijk voor het dorp. Sabrina: “De inwoners zijn heel enthousiast over wat we organiseren. Bij de Wandel Driedaagse komt bijvoorbeeld veel kijken. Mensen helpen dan mee als verkeersregelaars of stempelaars, of ze leveren appels voor de deelnemers”.

Wanneer Jong Heerewaarden iets wil organiseren, krijgt de vereniging een bijdrage van de gemeente. Het geld van het Waaljutters-project komt goed van pas. “We hebben het geld nog niet uitgegeven. Maar we willen het wel besteden aan iets wat we voor langere tijd kunnen gebruiken”.