Langs de nevengeul is het hier het mooiste

Henja Baijense en Ardy Keijnemans ruimen al een jaar of tien zwerfvuil op. Niet alleen langs de Waal, maar ook in en om hun dorp Nieuwaal. Ardy: “Wanneer we wandelden met de honden, ergerden we ons behoorlijk aan de rommel en dus namen we het mee naar huis. Zo is het gewoon begonnen. In de uiterwaarden treffen we van alles aan: bankstellen, een grasmaaier, potten met hennep, zelfs een muziekinstallatie uit een bar of zo. Er komt ook afval van boten, en we vinden ook heel veel schoenen. En plastic, en meters worteldoek”.

Bij het project Waaljutters staan ze ingeschreven als de Wandeldames, maar of ze een vereniging zijn? “Nee”, vertelt Henja. “Die naam hebben we speciaal bedacht om mee te kunnen doen. Kijk, we zijn al jaren bekend bij de gemeente Zaltbommel als de twee dames die rondom Nieuwaal opruimen. Jaren geleden hadden we al contact over hoe ‘ons’ zwerfvuil opgehaald kon worden. Want wij zetten zo’n bankstel wel met z’n tweeën bovenaan de dijk, maar dan moet dat daar wel weer weg. Nu hebben we afspraken gemaakt dat we kunnen bellen, of dat ze het op vaste dagen komen ophalen”.

Henja: “De Waal vind ik mooi wanneer er heel donkere luchten zijn en dat de zon zo op het land en het water schijnt. Dat licht en donker”. Ardy vult aan: “Langs de nevengeul hier is het hier het mooiste. En we zien zoveel vogels. Veel nijlganzen, van die koppeltjes met hun jongen en brandganzen met die zwarte koppen. En pas nog een koppel zwanen”.

Doordat ze er zo vaak komen, zijn Henja en Ardy inmiddels de ogen en oren in het veld. Henja: Dat kun je wel zeggen, ja”. Ardy: “We weten ook wat we moeten doen. D’r zat een keer een pony vast in het hek en die hebben we toen losgemaakt. Als we zien dat heksloten geforceerd zijn, bellen we de boer, anders loopt zijn vee weg”.

Waar andere Waaljutters met de vergoeding hun clubkas spekken, kunnen de Wandeldames dat niet. “Dus kiezen we voor een goed doel”, vertelt Ardy. Later laat Henja nog per mail weten: “Al wandelend hebben we vandaag besloten ons geld van dit jaar te doneren voor de helft aan dierenasiel Bommelerwaard, en de andere helft aan de voedselbank te Zaltbommel”.

Nijlganzen van de Wandeldames S

Wandeldames juli 2016 2 M
Henja Baijense
Wandeldames juli 2016 3 M
Ardy Keijnemans