Ik wist niet dat de Waal zó muzikaal was

“Het was leuk om met z’n allen bezig te zijn. De jongeren vonden het stoer om te sjouwen met autobanden en scheepskabels. Er hing ook een kabel in een boom en die moest er natuurlijk uit! Ze hadden de grootste schik, ondanks de natte voeten”. Tanja van der Markt spreekt met veel plezier over het Waaljutten door Hengelsportvereniging De Put in Opijnen. “Toen ze zich ’s ochtends meldden, zeiden ze dat ze mee moesten doen van hun ouders. Maar toen ik later vroeg wat ze ervan vonden, hadden ze het niet willen missen. Letterlijk”.

“We zijn veel afval tegengekomen, zoals heel veel slakroppen en bloemkolen. Dat vonden we zo raar. Of geslachte vis op de kribben. Maar ook echt vuil: plastics, scheepstouw en worteldoek. We mogen best in onze handjes klappen, zei ik na afloop tegen de jongens. Want dit is dus niet in onze put terechtgekomen. Het is goed voor de kinderen dat ze dit nu zelf hebben gezien”.

HSV De Put, die vijftig jaar bestaat, heeft 75 leden en is daarmee één van de kleinere verenigingen in de regio. “Onze leden komen uit Opijnen, Neerijnen, maar ook van de overkant, uit Hurwenen, waar we ook viswater hebben. Dit jaar deden twaalf leden mee aan het Waaljutten. En er waren ook nog mensen die voor de koffie zorgden”.
“Als het hoog water is, kunnen we op veel plaatsen niet vissen, doordat de vlonders onder water staan. Dat is niet leuk, want dan kun je alleen maar vissen op vis die langs de waterkant zwemt, zoals brasem. Gelukkig kunnen we meestal ook op plekken van andere verenigingen terecht”.

In de huiskamer van Tanja is een wand behangen met een foto van de uiterwaarden. “Die foto heb ik zelf gemaakt. Ik wilde heel graag ‘buiten’ naar binnen halen. Ik moet altijd de Waal zien. Wanneer ik thuiskom van een dag werken, ga ik gelijk met mijn honden de dijk op, even naar het water kijken. Van het water word ik rustig, dat merk ik al na tien minuten.
En al die geluiden die het water maakt. Ik wist niet dat de Waal zo muzikaal was. Tijdens het hoogwater van 1995 hoorde je allerlei geluiden van het water, van het stromen, het brommen van de dijk, van de wind en de golven. Ik hoorde zóveel…”

Tanja vd Markt

Foto Hoogwater: Kees Nijpels