De schepen gaan zacht en rustig – doek doek doek

Jelmer aan den Toorn, Rossum

“Soms dacht ik bij het Waaljutten: het is een druppel op een gloeiende plaat. Maar als je het niet doet, verdwijnt het allemaal naar de zee, dat weet je ook. Het nut zie je na de schoonmaak, wanneer je alle vuilniszakken verzamelt en op één grote hoop gooit”.
Jelmer maakte met Toneelgroep Van Alles Wa langs de Waal bij Heerewaarden schoon. “Ook onze kinderen deden mee. Zo kreeg de actie ook een opvoedkundige waarde: Kijk, plastic vergaat niet. Hopelijk worden ze wat bewuster met afval. We hebben bij het schoonmaken zóveel verzameld. Vooral de hoeveelheid plastic viel op. En afval uit een wietkwekerij. Ook kwamen we een accu en een bankstel tegen”.

“Ik ben geboren in deze omgeving. Hoewel ik op verschillende plaatsen heb gewoond, ben ik echt thuis in Rossum. Ik ben actief bij veel verenigingen en mijn vrouw en ik runnen het dorpshuis. Onze toneelgroep is klein met zestien leden. Jaarlijks voeren we een stuk op. Over twee jaar bestaan we tien jaar, dus dat wordt een extra grote voorstelling. Dat kost geld en hieraan besteden we de bijdrage die we als Waaljutters kregen. Daar zijn we blij mee, maar ik vind het ook mooi dat we konden meewerken aan een maatschappelijk doel.
Doordat we hier al zo lang wonen, merken we de schoonheid van het dorp en de omgeving niet meer zo. Dat merken we pas als er bezoek is en het erover hebben. Eén van de kinderen is niet zo gek op koeien, dus komen we niet vaak in de uiterwaarden. Toch wandelen we vaak met de hond over de dijk. Of we fietsen naar Zaltbommel langs de Hurwenense Kil: prachtig!”

“Vroeger was de band met de Waal groter, Rossummers leefden van visserij en er was een haventje. In Heerewaarden was het belang van de Waal nog vele malen groter. Tegenwoordig is de Waal niet meer van groot economisch belang, maar maakt de rivier het wonen hier een stuk mooier”.

“Wat ik vooral mooi vind, is om ’s avonds in de tuin te zitten en dan heel zacht en rustig de voorbijvarende schepen te horen: doek doek doek. Mensen die dan op visite zijn, vragen ook altijd wat dat geluid is. Het zijn langzame schepen, op een zomeravond in Rossum”.

Waaljutter Toneelvereniging 02apr16 01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s