De Waal betekent ook: gevaar. Zo ben ik opgevoed.

Ton de Vree, Dreumel

“Ik ben een geboren en getogen Dreumelnaar. Nog steeds woon ik in het huis van mijn opa, met uitzicht op de Waaldijk.
Ik zie de Waal in de eerste plaats als een vervoersweg, met al die schepen die van links naar rechts gaan en hun werk doen. Maar de Waal betekent voor mij ook: gevaar. Want met dat beeld hebben mijn ouders me opgevoed. De scheepvaart, de kolken waarin je terecht kon komen. Als we er gingen spelen, gingen we hooguit tot de knieën het water in. Zo heb ik de Waal altijd ervaren: zwemmen in de Waal was er niet bij”.

Tafeltennisvereniging Trumelo, waar Ton lid van is, heeft gejut in de uiterwaarden. “Zo samen op stap gaan was heel erg leuk. Je bent samen aan het werk, eet een sneetje brood en na afloop namen we nog een drankje. Dit werkte gewoon goed voor de binding in de club zelf. Sommigen namen hun kinderen mee en ook kwamen er mensen die niets met Trumelo van doen hebben, maar wel wilden helpen. Je ziet enthousiasme in alle dorpen om mee te doen”.

Dat enthousiasme zag Ton ook als wethouder van West Maas en Waal. “In het eerste jaar hadden we geen idee wat er op ons af zou komen. We waren blij verrast met het grote aantal aanmeldingen. Ook in het tweede jaar moesten we loten: jammer dat groepen die in het eerste jaar enthousiast meededen, in het tweede jaar werden uitgeloot”.
Hij vervolgt: “Ik ben heel positief over het project. Het mes snijdt aan verschillende kanten: de plastic soep wordt aangepakt, onze uiterwaarden worden weer schoon en verenigingen krijgen een bijdrage voor de clubkas. Het zou mooi zijn wanneer we dit idee ook op andere activiteiten kunnen toepassen. Zoiets verstevigt het verenigingsleven en de leefbaarheid in de dorpen”.

Intussen blijft de Waal trekken. “Ik kom er nog steeds veel. Over de dijk ga ik een, twee keer per week hardlopen. Het gebied is prachtig en elke dag weer anders. Graag ga ik ook met mijn vrouw daar wandelen en dan gaan we ook lekker even zitten. Soms met een drankje erbij, heerlijk. Je ziet dan ook andere mensen genieten en dan denk ik: Mooi. Als ze na afloop hun spullen maar weer meenemen”.

Waal gem. WMW 01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s